Breaking news! May 2021

We already teased you a bit last week but now is the moment to announce. This week we’ve had a meeting at dorpsbrouwerij terheijden and we’ve made plans to get our first beer commercially produced. In August we will brew our recipe in their brewery and by the end of this year our Russian imperial vanilla stout will be available for purchase in selected bars and stores.We will be preparing and celebrating this news in the coming months and are more than happy to supply you with our creation by the end of this year 🎉🍻

We will keep you posted about the process but don’t hesitate to reach out if you’d like to know more!

Brouwdag 16 mei 2020

Vandaag was het plan om 1 batch van 30 liter Russian Imperial Stout te brouwen. Echter stond ook op de planning om de tripel die een maand eerder was gebrouwen te bottelen, maar doordat deze nog niet uitgegist was moesten we hier nog even op wachten.

Wat speciaal was aan deze dag was het voor het eerst uittesten van de walsenmolen en inductieplaat van 3000 watt. Afgelopen 2 jaar hebben wij altijd met een moutmolen geschroot. Het voordeel van een walsenmolen is dat je de mout niet verpulverd maar openbreekt. Op deze manier kun je, zonder dat het filterbed verstopt raakt, tijdens het maischen meer suikers uit het mout halen in vergelijking met de moutmolen. Dit resulteert in een hoger soortelijk gewicht, wat uiteindelijk lijdt tot een hoger alcoholpercentage en een volmondiger biertje.

Daarnaast was het de eerste keer dat we de nieuw aangeschafte inductieplaat van 3000w zouden gaan uittesten. De vorige brouwdag hadden we voor het eerst met de 50 liter pan gebrouwen. Hierbij merkten we dat een inductieplaat van 2000w te weinig vermogen heeft voor een batch van 30 liter, vandaar de aanschaf van de 3000w plaat.

En zo begonnen we iets na 13:00 uur met het opwarmen van het maischwater terwijl we ondertussen uitvogelden hoe de nieuwe walsenmolen werkte. Na de walsenmolen goed afgesteld te hebben was het mout in mum van tijd geschroot. Ondertussen zijn er ook opnames gemaakt voor de brouwvideo voor het Brouwerij de Trouwerij youtube kanaal. (link volgt later)

Het brouwen ging voorspoedig en we liepen tegen weinig problemen aan, behalve dan dat we te veel spoelwater hadden toegevoegd. Dit kwam doordat de nieuw aangeschafte pan geen eenheidsmaten aangaf en we de vorige keer te weinig spoelwater hadden toegevoegd. Om deze reden wilden we deze keer wat ruimer in spoelwater gaan zitten. Bij een te veel aan spoelwater kan je dit namelijk altijd nog later tijdens het kookproces inkoken.

Na het koken hebben we het SG opgemeten. Hieruit kwam een SG van 1108, een record! Kort gezegd, een zeer geslaagde brouwdag. Nu nog zo’n 4 weken wachten tot dat we kunnen bottelen en vervolgens de Russian Imperial Stout zo’n 3 tot 6 maanden laten nagisten op fles.

Brouwdag 10 april 2020

Schroten

Voorgaande periode hebben we alle batches gemaakt met de brewmonk. Echter tijdens de laatste brouwdag hebben we wat complicaties ervaren met de brewmonk. Wij maken meestal batches van 30 liter wat voor sommige bieren wel een uitdaging is in de brewmonk. Het leek ons daarom een goede investering om een pan van 50 liter aan te schaffen voor het brouwen. Deze brouwdag hebben wij twee keer het recept van de Hadrianus tripel gebrouwen van ’tWortWat. Het doel van deze brouwdag was om het verschil in rendement vast te stellen tussen het brouwen met de brewmonk en brouwen met een pan. In verband met de corona crisis kon Floris er helaas niet bij zijn, dus we moesten het met z’n tweeën doen. Het weer was heel goed dus wij hebben lekker buiten gebrouwen. Na wat vertragingen konden wij uiteindelijk rond een uurtje of 12 beginnen met brouwen. We waren allebei erg enthousiast om te gaan brouwen met de pan. Na het schroten van de eerste batch zijn wij dus ook gelijk begonnen met het maischen in de pan. Het eerste wat ons direct op viel was de ruimte die we hebben ten opzichte van de brewmonk. Je kon zowaar roeren zonder al te veel weerstand. Het eerste pluspunt van de pan was een feit!

Tijdens het maischen

Tijdens het maischen van de eerste batch hebben we de tweede batch geschroot. Het maischen van de tweede batch in de brewmonk kon beginnen. Tot zover ging alles zeer soepel. Op een brouwdag kan een biertje natuurlijk niet ontbreken. Wij hebben wat van onze vorige bieren erbij gehaald om te gaan proeven.

Na het maischen van beide batches konden we de eerste meting gaan doen. De begin SG (soortelijke dichtheid) van deze tripel zou volgens het recept uit moeten komen op 1076. Het resultaat na het maischen in de pan was boven verwachting goed, een SG van 1090! En zoals verwacht was de SG van de brewmonk lager, 1070. Het tweede pluspunt van de pan is hiermee ook bewezen. Na het filteren en spoelen zijn de SG waarden gedaald naar respectievelijk 1070 en 1052.

Het koken kon beginnen. Hier komt de brewmonk heel goed tot zijn recht met een vermogen van 2500W en een ingebouwde timer. De pan verwarmden wij met een inductieplaat van 2000W. De brewmonk was binnen korte tijd aan de kook. Bij de pan duurde het een stuk langer, omme nabij 45 minuten. Wel hebben wij regelmatig geroerd in het wort en de deksel eraf gehad waardoor het langer duurde om op te warmen. Ook was het al later op de dag en dus wat kouder buiten. Nadat er van beide batches een klein deel was ingekookt zijn wij uitgekomen op een SG van 1084 in de pan en 1060 in de brewmonk. Het verschil in rendement is dus zeer goed waarneembaar. Echter kwamen we er hier achter dat we te weinig water hadden gebruikt voor het maischen waardoor we op 20 liter zijn uitgekomen in plaat van 30 liter. Dat was wel even een tegenvaller. Dit verklaart ook waarom de SG van de pan hoger was dan aangegeven staat in het recept. Alleen het resultaat van de brewmonk was dan echter wel heel laag geëindigd met meer water. Volgens het recept moet er nog 600g suiker bij de bieren. Om een iets hoger volume te halen hebben we nog wat water toegevoegd. Uiteindelijk zijn de begin SG waarden geëindigd op 1080 voor de pan en 1072 voor de brewmonk. 

Huidige voorraad

Na het bottelen van de Quadrupel en de Wheat Wine die we 4 weken eerder hebben gebrouwen, konden beide batches in de gistvaten. Al met al was het een zeer goede brouwdag. Het gebruiken van de pan beviel ons goed. Ook bleef de temperatuur in de pan zeer constant. Nu maar wachten tot we het resultaat kunnen proeven!