Brouwdag 16 mei 2020

Vandaag was het plan om 1 batch van 30 liter Russian Imperial Stout te brouwen. Echter stond ook op de planning om de tripel die een maand eerder was gebrouwen te bottelen, maar doordat deze nog niet uitgegist was moesten we hier nog even op wachten.

Wat speciaal was aan deze dag was het voor het eerst uittesten van de walsenmolen en inductieplaat van 3000 watt. Afgelopen 2 jaar hebben wij altijd met een moutmolen geschroot. Het voordeel van een walsenmolen is dat je de mout niet verpulverd maar openbreekt. Op deze manier kun je, zonder dat het filterbed verstopt raakt, tijdens het maischen meer suikers uit het mout halen in vergelijking met de moutmolen. Dit resulteert in een hoger soortelijk gewicht, wat uiteindelijk lijdt tot een hoger alcoholpercentage en een volmondiger biertje.

Daarnaast was het de eerste keer dat we de nieuw aangeschafte inductieplaat van 3000w zouden gaan uittesten. De vorige brouwdag hadden we voor het eerst met de 50 liter pan gebrouwen. Hierbij merkten we dat een inductieplaat van 2000w te weinig vermogen heeft voor een batch van 30 liter, vandaar de aanschaf van de 3000w plaat.

En zo begonnen we iets na 13:00 uur met het opwarmen van het maischwater terwijl we ondertussen uitvogelden hoe de nieuwe walsenmolen werkte. Na de walsenmolen goed afgesteld te hebben was het mout in mum van tijd geschroot. Ondertussen zijn er ook opnames gemaakt voor de brouwvideo voor het Brouwerij de Trouwerij youtube kanaal. (link volgt later)

Het brouwen ging voorspoedig en we liepen tegen weinig problemen aan, behalve dan dat we te veel spoelwater hadden toegevoegd. Dit kwam doordat de nieuw aangeschafte pan geen eenheidsmaten aangaf en we de vorige keer te weinig spoelwater hadden toegevoegd. Om deze reden wilden we deze keer wat ruimer in spoelwater gaan zitten. Bij een te veel aan spoelwater kan je dit namelijk altijd nog later tijdens het kookproces inkoken.

Na het koken hebben we het SG opgemeten. Hieruit kwam een SG van 1108, een record! Kort gezegd, een zeer geslaagde brouwdag. Nu nog zo’n 4 weken wachten tot dat we kunnen bottelen en vervolgens de Russian Imperial Stout zo’n 3 tot 6 maanden laten nagisten op fles.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *