
Waar wij (Floris Blom en Job van der Weijden) in onze studententijd nog voornamelijk pils dronken, en waar meer op de prijs werd gelet dan op de kwaliteit van het bier, is na verloop van tijd onze liefde voor speciaalbier gaan groeien. Na het bezoeken van één van onze eerste speciaalbier festivals (Fier Belgisch Bier festival) in februari 2017 kwamen we op het idee om ons eigen biertje te brouwen. Echter bleef dat idee een tijdje op de plank liggen, totdat in december 2017 toch de stap werd gezet om een bierbrouw-startpakket met mout extract aan te schaffen. Een vrij simpel proces wat al snel de behoefte naar het ‘echte’ bierbrouwen liet toenemen.
Een maand later hadden we een recept van een tripel op internet gevonden (https://www.twortwat.nl/) met de benodigde ingrediënten, terwijl we maar half wisten hoe het brouwproces in elkaar zat. Al snel kwamen we er achter dat we geen idee hadden wat we aan het doen waren. Daarnaast waren wij aan het schroten met een deegroller (dit raad ik niemand aan). Wij daarom de hulp inschakelen van één de brouwfacebook pagina’s (https://www.facebook.com/groups/BierBrouwen/) waar je je medebrouwer om advies kan vragen. Al snel kregen we de reacties: ‘lees je eerst in voordat je domme vragen gaat stellen!‘ of ‘volg een brouwcursus en koop een goed boek ipv dit soort onzin vragen’. Het leek ons toen een goed idee om een brouwboek aan te schaffen. Na het lezen van ‘Verander Water In Bier’ werd het allemaal een stuk duidelijker.
Alleen een naam was nodig nodig voor onze Brouwerij. ‘Kopstoot Brouwerij’ werd het. Aangezien ons bier zo zwaar en hard als een kopstoot was. Later hebben we deze naam veranderd in een meer toegankelijkere naam ‘Brouwerij de Trouwerij’ voor bier dat op trouwfeesten geschonken kon worden.
Na verloop van tijd schaften wij steeds meer materialen aan en nam onze kennis door trail and error toe waarmee ons bier van steeds betere kwaliteit werd. Met als hoogtepunt de aanschaf van de Brewmonk konden wij op een klein oppervlak (een studio van 23m² in Amsterdam) vrij eenvoudig zo’n 60 liter per dag maken. Ook voegde Stein Marcelis zich bij de groep en voegt hij op technisch gebied een hoop toe. Ook is de brouwlocatie uiteindelijk verplaatst naar Steins woning aangezien hier meer ruimte beschikbaar was.
Vele brouwsessies later zagen wij in dat, hoe praktisch de Brewmonk ook was, er ook nadelen kleven aan het brouwen in een Brewmonk. Daarom hebben wij weer een stap terug gedaan in brouwinstallatie en zijn wij weer begonnen met het maischen en koken in een pan (50l) waar een breder en groter oppervlak veel waarde toevoegt aan het rendement van het bier.
