
Voorgaande periode hebben we alle batches gemaakt met de brewmonk. Echter tijdens de laatste brouwdag hebben we wat complicaties ervaren met de brewmonk. Wij maken meestal batches van 30 liter wat voor sommige bieren wel een uitdaging is in de brewmonk. Het leek ons daarom een goede investering om een pan van 50 liter aan te schaffen voor het brouwen. Deze brouwdag hebben wij twee keer het recept van de Hadrianus tripel gebrouwen van ’tWortWat. Het doel van deze brouwdag was om het verschil in rendement vast te stellen tussen het brouwen met de brewmonk en brouwen met een pan. In verband met de corona crisis kon Floris er helaas niet bij zijn, dus we moesten het met z’n tweeën doen. Het weer was heel goed dus wij hebben lekker buiten gebrouwen. Na wat vertragingen konden wij uiteindelijk rond een uurtje of 12 beginnen met brouwen. We waren allebei erg enthousiast om te gaan brouwen met de pan. Na het schroten van de eerste batch zijn wij dus ook gelijk begonnen met het maischen in de pan. Het eerste wat ons direct op viel was de ruimte die we hebben ten opzichte van de brewmonk. Je kon zowaar roeren zonder al te veel weerstand. Het eerste pluspunt van de pan was een feit!

Tijdens het maischen van de eerste batch hebben we de tweede batch geschroot. Het maischen van de tweede batch in de brewmonk kon beginnen. Tot zover ging alles zeer soepel. Op een brouwdag kan een biertje natuurlijk niet ontbreken. Wij hebben wat van onze vorige bieren erbij gehaald om te gaan proeven.
Na het maischen van beide batches konden we de eerste meting gaan doen. De begin SG (soortelijke dichtheid) van deze tripel zou volgens het recept uit moeten komen op 1076. Het resultaat na het maischen in de pan was boven verwachting goed, een SG van 1090! En zoals verwacht was de SG van de brewmonk lager, 1070. Het tweede pluspunt van de pan is hiermee ook bewezen. Na het filteren en spoelen zijn de SG waarden gedaald naar respectievelijk 1070 en 1052.
Het koken kon beginnen. Hier komt de brewmonk heel goed tot zijn recht met een vermogen van 2500W en een ingebouwde timer. De pan verwarmden wij met een inductieplaat van 2000W. De brewmonk was binnen korte tijd aan de kook. Bij de pan duurde het een stuk langer, omme nabij 45 minuten. Wel hebben wij regelmatig geroerd in het wort en de deksel eraf gehad waardoor het langer duurde om op te warmen. Ook was het al later op de dag en dus wat kouder buiten. Nadat er van beide batches een klein deel was ingekookt zijn wij uitgekomen op een SG van 1084 in de pan en 1060 in de brewmonk. Het verschil in rendement is dus zeer goed waarneembaar. Echter kwamen we er hier achter dat we te weinig water hadden gebruikt voor het maischen waardoor we op 20 liter zijn uitgekomen in plaat van 30 liter. Dat was wel even een tegenvaller. Dit verklaart ook waarom de SG van de pan hoger was dan aangegeven staat in het recept. Alleen het resultaat van de brewmonk was dan echter wel heel laag geëindigd met meer water. Volgens het recept moet er nog 600g suiker bij de bieren. Om een iets hoger volume te halen hebben we nog wat water toegevoegd. Uiteindelijk zijn de begin SG waarden geëindigd op 1080 voor de pan en 1072 voor de brewmonk.

Na het bottelen van de Quadrupel en de Wheat Wine die we 4 weken eerder hebben gebrouwen, konden beide batches in de gistvaten. Al met al was het een zeer goede brouwdag. Het gebruiken van de pan beviel ons goed. Ook bleef de temperatuur in de pan zeer constant. Nu maar wachten tot we het resultaat kunnen proeven!
Nice!
Ziet er gaaf uit, thanks voor de blog!
Goed om te horen!