Waar begin je?

Je wilt gaan brouwen, maar je vraagt je misschien af waar je moet beginnen? Er is zoveel keuze in materialen, brouwpakketten en manieren van brouwen. Deze keuze is geheel aan jezelf, er is geen beste keuze. Wij pretenderen dat ook niet, maar willen je wel graag onze ervaring met verschillende brouwmanieren laten zien.

Als je nog helemaal niks weet over het brouwproces is misschien een eenvoudig startpakket handig. Of wil je gaan brouwen met mout en hop? Dan is het aan te raden om je in te lezen in het brouwproces. Hieronder staan verschillende opties als je gaat beginnen met brouwen.

1. Startpakket met moutextract (25 a 30 liter)

Een starterspakket met moutextract is veruit het simpelst. Hierin zit een moutextract met (bijna) alle benodigde spullen zoals een gistingsvat en bottelaar. Hier zijn wij zelf ook mee begonnen. Kijkend naar het proces gooi je simpelweg alleen water bij het moutextract (dit is een dikke syroop dat voornamelijk bestaat uit suikers en smaakstoffen) en dit laat je vergisten. Hierdoor hoef je zelf geen mout en hop toe te voegen waardoor je bijna alle processtappen in het brouwproces over kan slaan. Vrij simpel dus.

Startpakketten zijn er in alle soorten en maten. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Maar let wel op de prijs. In sommige gevallen is het goedkoper om sommige materialen apart te kopen kijkend naar de prijs en kwaliteit. Maar in principe ben je met alle startpakketten zelfvoorzienend om een eigen bier te brouwen en heb je geen extra materialen nodig.

2. Startpakket met (geschrootte) mout en hop (5liter)

Dit pakket is merendeels gelijk aan het bovengenoemde startpakket. Echter is hierbij geschrootte mout en hop aan toegevoegd en een kleiner volume bier brouwen. Omdat de mout al geschroot is hoef je dit niet zelf te doen, maar in vergelijking tot het mout extract moet je nu wel maischen, filteren, spoelen en koken. Dit proces is al van wat meer te vergelijken met het brouwproces in een professionele brouwerij. Vaak zit er een uitleg bij het pakket en is diepgaand onderzoek in het brouwproces niet noodzakelijk. Het grote nadeel van zo’n pakket is dat je hier vaak niet meer dan 5 liter mee kan brouwen en zijn de pakketten relatief duur. Stel je brouwt met z’n tweeën, dan houdt je niet meer dan 8 flesjes per persoon over. Deze pakketten zijn dan ook meer bedoelt om je kennis te laten maken met het brouwproces in plaats van volume te brouwen.

3. Brouwen met eigen materialen (25 liter)

Wil je gaan brouwen zoals vele andere hobbybrouwers dat doen? Het grote voordeel van deze keuze is dat er eindeloos veel mogelijkheden zijn in recepten en kan je precies jouw bier naar keuze brouwen.

Je zult wel je eigen materialen moeten gaan aanschaffen. Wij raden je aan om met 25 liter te beginnen. Zo heb je al snel 3 kratten bier, en is dit nog prima te doen in je eigen keuken.

Om alle basismaterialen aan te schaffen ben je zo’n 200 euro kwijt. Natuurlijk kan je altijd wat tweedehands materialen kopen van je medebrouwer, (bijvoorbeeld op https://www.facebook.com/groups/753980378122530/?ref=bookmarks) of als je handig bent kan je zelf iets in elkaar flansen. Daarnaast moet je natuurlijk nog je ingrediënten kopen. Hier ben je zo’n 1 euro per liter bier kwijt, afhankelijk van het recept wat je gebruikt

Voor deze manier van brouwen is enige kennis van het brouwproces wel gewenst. Wij raden het boek Verander Water in Bier van Adrie Otte aan. Dit is de ‘holy grail’ van de Nederlandstalige brouwboeken en hier staat onuitputtend veel informatie in.

Onderstaan is genoemd wat wij aanraden om aan te schaffen. Deze materialen hoef je maar één keer aan te schaffen. Natuurlijk kan je er zelf ook een draai aan geven.

 1. Moutmolen. (60 euro +-)
  1. Met een moutmolen schroot je het mout zodat het mout gereed is om te maischen. Je kan het schroten ook laten doen. Echter ben je dan relatief meer geld kwijt en kan je het geschrootte mout maar een paar dagen bewaren.
 2. 30 liter pan (40 euro +-)
  1. Om te maischen en te koken heb je een pan nodig. Als je 25 liter maakt heb je wat extra ruimte in de pan nodig voor het mout. Een 30 liter pan volstaat daarvoor.
 3. Filterplaat (40 euro +-)
  1. Een filterplaat is een van de vele manieren om het bostel (gemaischte mout) van het wort (water met opgenomen suikers) te scheiden.
 4. 30 liter (plastic) emmer met kraan (13 euro +-)
  1. In deze emmer bevestig je de filterplaat. Let op dat je niet dezelfde emmer gebruikt voor de vergistingsemmer. De filterplaat laat namelijk kleine krasje achter waar tijdens te vergisting bacteriën in kunnen gaan zitten.
 5. 30 liter (plastic) emmer met kraan en waterslot (13 euro)
  1. Deze emmer gebruik je uitsluitend voor de vergisting
 6. Hydrometer met koker (8 euro +-)
  1. Hiermee met je de hoeveelheid suiker in je wort wat uiteindelijk het alcoholpercentage bepaald
 7. Bottelaar (34 euro +-)
  1. Hiermee bevestig je de kroonkurk op het flesje

Onderstaand de producten die je herhaaldelijk moet aanschaffen (met name ingredienten)

 1. Schoonmaakmiddelen. 5 euro
 2. Mout. 10 tot 25 euro
  1. Dit is afhankelijk van wat voor recept je gebruikt
 3. Hop. 5 tot 10 euro
 4. gist. 3 tot 13 euro
 5. kroonkurken. 3 euro
 6. Lege flesjes. Deze kan je natuurlijk inkopen. Maar elk bierliefhebber heeft wel wat lege flesjes staan.

Bekijk bij https://brouwerijdetrouwerij.nl/hoe-zit-het-brouwproces-in-elkaar/ hoe wij met deze opstelling brouwde.

4. Alles-in-Eén-Brouwsysteem

Wil je het jezelf gemakkelijk maken maar toch wel op de echte manier bier brouwen, en heb je bereid om wat meer te besteden? (Rond de 400 euro) Dan is een alles-in-één brouwsysteem wel iets voor jou. Wij hebben zelf nu al anderhalf jaar de brewmonk van 40 liter en hiermee kan een kind de was doen, en kan je op een klein oppervlak brouwen. Echter om een hoog rendement te behalen raden wij niet aan om een Alles-In-Eén-Brouwsysteem aan te schaffen aangezien het maischen redelijk beperkt is.