
Heb je er wel eens aan gedacht om zelf kaas te maken, of ben je zelf een kaaskop maar heb je nooit de stap gemaakt om het echt je eigen kaasje te maken? Laat me je dan bij deze overhalen om zelf eens een keer een kaasje te maken.
Veel mensen denken dat kaas maken een ingewikkeld proces is wat je niet thuis kan doen. Echter heb je maar een paar materialen nodig en kan je veel wat je nu al in je keuken hebt staan gebruiken.
Hoe wordt kaas gemaakt?
Zoals iedereen eigenlijk wel weet wordt kaas van melk gemaakt. Maar hoe krijg je van dat (pak) melk een lekker kaasje? Hieronder een beknopte versie van her proces. een uitgebreide beschrijving van een (Goudse) kaasje vind je op de pagina ‘recept Goudse kaas)
- Je verwarmt een x aantal liter melk tot zo’n 32 graden.
- Vervolgens voeg je zuursel aan toe zodat de melk gaat verzuren.
- Na zo’n 30 minuten voeg je stremsel aan de verzuurde melk toe zodat de melk zich gaat scheiden in het wrongel (het vaste gedeelte) en het wei (het vloeibare gedeelte).
- Het wrongel scheid je van het wei en doe je in een kaasvorm
- Nadat het wrongel in de kaasvorm is uitgelekt en aangestampt is kan het worden gezout.
- Na een aantal weken is het kaasje klaar om opgegeten te worden